tiistai 29. syyskuuta 2020

Pintoja kuntoon! Osa 4, astianpesukone ja pakastin.

Intro: Tässä postaussarjassa esittelemme kaksion make-overin, jossa pienellä pintaremontilla raikastettiin pintoja ja asunnon ilmettä. Pintaremonttiin päädyttiin, sillä taloyhtiöön on tulossa tulevien vuosien aikana putkiremontti ja osakkaita on kehotettu välttämään suurempia remontteja. No hei, onnistuu!

OSA 4. ASTIANPESUKONE JA PAKASTIN

Siinä vaiheessa, kun keittiön pintaremontti oli valmis, oli homma nähdäksemme paketissa. Harmillisesti nykymaailman ihmiset ovat niin hel*etin laiskoja, että vaikka keittiössä on erinomaisesti toimiva tuplatiskiallas(!!) oli tuleva asukas sitä mieltä, että tiskikone olisi kiva ja nykyaikaa. JAAHAS. Ja kuulemma pakastimellekin olisi käyttöä.

Sattumalta tiskipöydän vieressä oli 60 cm leveä kaappi, johon täysikokoinen tiskikone mahtuisi täydellisesti. Eipä siis muuta kuin ruuvari käteen ja tori.fi laulamaan. Täysikokoisia, vähän käytettyjä tiskikoneita oli saatavilla Torissa pilvin pimein ja Remppa-Pirkko no. 2 laittoi linjat kuumiksi muutamankin "vähän käytetyn" koneen suuntaan. Myös siistejä Oraksen astianpesukoneventtiilillä varustettuja hanoja oli torissa myynnissä valittavaksi asti ja yksi niistä kotiutuikin meille 40 eurolla. Minä suuntasin työmaalle ruuvari ja sorkkarauta kädessäni ja irrotin alakaapin. Kaapin sisältä paljastui kaksi yllätystä.

Ensimmäinen yllätys oli kolme rullaa vanhaa (elokuva) filmiä, joiden kehitä ennen -päivämäärä oli vuonna -82. Olikohan iskemättömät filmit laitettu tahallaan vai vahingossa tiskipöydän sokkeliin, emme tiedä. Sen sijaan saimme tiedon, että tämä kama saattaisi kiinnostaa jotakuta ja tästä voitaisiin ihan maksaakin. Pikaisella googlauksella selvisi, että joku israelilainen oli joskus myynyt ebayssa samaa kamaa hintaan 20€/rulla. Dollarinkuvat silmissämme laitoimme filmin myyntiin. Lopputuloksena toistaiseksi yksi vittuiluviesti alan harrastajien foorumilla ja nolla yhteydenottoa ebayssä. Että jos joku on tästä filmistä eikä vittuilusta kiinnostunut, niin viestiä vaan tulemaan tänne suuntaan!

Kaapin sokkelista löytyneitä aarteita! Anyone?

Toinen yllätys oli vähän ikävämpi. Kaapin sokkelissa luikerteli nimittäin rautainen vesiputki. Se oli sen verran korkealla ja tuli sen verran ulos seinästä, että 60 senttiä leveä tiskikone ei mahtunut sen eteen, päälle eikä viereen. Tai siis, tiskikone olisi tullut reippaasti yli rosteritason päädystä. Myöskään 45 cm leveä kone ei olisi mahtunut tason alle. Lisäksi molemmissa vaihtoehdoissa putken kohdalle olisi jäänyt jännittävä 20-senttiä leveä ja tekemistä vaille valmis kaappi.

Sokkelin yllätys nro 2, rautainen vesiputki
hankalassa sijainnissa. EIKÄH!!

Lisähavainnollistus. Tuhma, tuhma vesiputki värjätty punaisella, vihreällä 60 cm leveän ja vaaleanpunaisella 45 leveän tiskikoneen ääriviivat.

Käytettyäni illan (tai viisi) tutkiskelemalla mm. venäläisten laatimia tiskikonekartoituksia ja nuohoten saksalaisia kodinkonekauppoja, vaihtoehdot rajautuivat kahteen:

1)      60 cm leveä tiskikone, joka tulee tyylikkäästi 25 senttiä yli rosteritason päädystä.

+ Hyvän koneen saisi halvalla

+ Kunnon kokoinen tiskikone eikä mikään minilousku josta olisi iloa myös putkiremontin jälkeen

- Koneen ja jäävän kaapiston väliin jäisi 20 senttiä leveä kaappi joka pitäisi rakentaa

- Osa pesukoneesta tulisi rosteritason yli. Eli rosteritaso pitäisi vaihtaa TAI päätyyn nikkaroida jatkolevy. (Voisikohan sellaisen tehdä kontaktimuovista?!)

- Vanha kaapisto on sen verran matala, että kaikki normikokoiset tiskikoneet eivät mahdu sen alle, eli tarkkana pitäisi olla (ei kuulu vahvuuksiimme)


2)      Kaappiin asennettava 60*60 cm erikoistiskikone mallia Klarstein

+ Mahtuu annettuun tilaan eikä vaadi kaapin muokkausta tai rakentelua

- Maksaa yli 400 euroa. Onko mitään järkeä ostaa 400 euron pientä tiskikonetta kun asuntoon on tulossa viiden vuoden sisään putkiremontti?

Pitkien iltaisten googlemaratonien jälkeen tulimme siihen tulokseen, että silmät kiinni ja lompsa auki on tässä kohtaa paras ratkaisu. Emme myöskään halunneet rakennella mitään erikoisen kokoisia välikaappeja, ottaa sitä riskiä, että tiskikone ei mahtuisikaan tiskitason alle, emmekä ainakaan fiksailla pöytälevyjä ja/tai liimailla niitä pesukoneen päälle (viritys joka olisi varmasti hivellyt sekä silmää että ollut vakuutusyhtiön mieleen). Lisäksi annoimme itsellemme ymmärtää, että puulevyn liimaaminen tiskikoneen päälle ei täytä ”tason alle asennettavan” tiskikoneen standardeja. Päädyimme siis vaihtoehtoon 2 ja klikkasimme verkkokaupasta itsellemme reilun 400 euron hintaisen mustan pikkutiskarin, laitoimme irroittamani kaapin takaisin paikalleen ja porailimme kaapinrunkoon rasiaporanterällä reiät sähköjohtoa ja putkivientejä varten. Päästyämme ostosten tekemisen makuun, pistimme samaan syssyyn tilaukseen myös minipakastimen, joka sekin oli teknisesti helpoin ratkaisu kun toisena vaihtoehtona oli koko kaapin purkaminen uuden jääkaappi-pakastimen tieltä. Pikanttina yksityiskohtana pakastinpohdintojen osalta voidaan mainita mm. suoraan alakaappiin johdetut tuloilmaventtiilit (miten kätevää), joiden uudelleen järjestelyä emme halunneet alkaa tässä kohtaa miettiä, saatikka toteuttaa.

Kaapin runkoon surautettiin reiät johdolle sekä putkille. Kukaan ei kuollut eikä edes loukkaantunut, vaikka rasiaporanterän kanssa touhuaminen on aina yhtä jännittävää! Lopputulos viimeisteltiin maalaamalla porauspinta valkoisella.

Putkiasentaja saapui paikalle aurinkoisena perjantaina. Heti kättelyssä hän totesi, että meille myyty ”suoraan käytöstä poistettu” hana oli siinä kunnossa, että siihen olisi pitänyt vaihtaa ainakin yksi tiiviste. Tiivisteen hinta 50 €. Työn hinta 60 € tunti. Ja päälle vielä maininta siitä, että tuskin riittäisi, että tuo yksi tiiviste vaihdetaan, koska hana oli jo 11 vuotta vanha. Onnekkaasti putkarilla oli autossaan varahanoja ”huokeaan” 220€ hintaan. Uusi tiskikone 400 € + hana 220 € ja asennus 150 €. Voihan pärsssssinen sentään! No, muhkean kiroilun (Asentaja siis kiroili!! Minä lähinnä nyyhkytin naapurihuoneessa...) saattelemana hana kuitenkin vaihtui ja uusi tiskikone saatiin käyttökuntoon. Jes! Myös Matsuin minipakastin sujahti nätisti sille varattuun kaappiin ja sen osalta köyhdyimme satasen.

Integroitu pakastin.

Integroitu tiskikone. Huomaa tiskikoneen alta pilkottava ylivuotokaukalo jonka jouduimme itse puukolla ja  (oranssilla) teipillä kaventamaan, sillä se oli hintsun verran liian leveä. Kätevää!

Näiden kodinkoneiden myötä keittiö on – ei ainoastaan siisti, vaan myös suorastaan nykyaikainen! Jes! Kyllä nyt kelpaa. Kato äiti, keittiö on nyt hieno ja moderni!!

Loppuun vielä pieni tuumaustuokio liittyen ankariin pihistelyponnisteluihimme. Rehellisyyden nimissä on nimittäin pakko todeta, että tori-ostokset eivät tässä remontissa ole menneet ihan nappiin. Käytännössä ne ovat vain lisänneet kustannuksia, vaivaa ja turhia murheita. Aina ei ole helppoa olla säästäväinen ja mukana kiertotalouden kuumissa pyörteissä! Toki matkaan mahtuu onnistumisiakin, kuten keittiön hienot retrovetimet sekä se, että pääsimme "annetaan" -palstan ansiosta helposti eroon esim. eteisen palapeilistä. Myös keittiöstä toimivana irroitettu hana (siis se, jossa ei ollut apk-liitäntää) laitetaan myyntiin, kunhan ehditään ja jaksetaan. 

Seuraava postaus viimeistelee tämän Pintoja kuntoon! –blogisarjan. Keittiön ja kylppärin lisäksi hellää huolenpitoa saivat nimittäin myös eteinen, olohuone ja makkari, jotka molemmat oli tapetoitu kauttaaltaan kohokuvioisella tapetilla. Voi kyllä! 

---

Katso myös muut Pintoja kuntoon! –blogisarjan osat:

Osa 1, kylppärin seinät

Osa 2, peili- ja allaskaapin ehostaminen

Osa 3, keittiön kaapit

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti