keskiviikko 4. marraskuuta 2020

Kato äiti, pääsin eroon banaanikärpäsistä!

Yksi varma syksyn merkki on meidän taloudessa banaanikärpäspopulaation räjähdys. Näitä pirulaisia on sitten yritetty torjua erilaisilla liemillä ja extreme-tempauksilla, kuten bioastian tyhjentämisellä useita kertoja viikossa (!!!). Tänä vuonna testasin kikkakomboa, joka ainakin meillä toimi erinomaisen hyvin. Että mikäli siellä vielä joku taistelee banaanikärpästen kanssa, niin ei muuta kun askartelemaan!!

1)      Rakenna kärpäsille ansa. Laita lautaselle (pieni käy hyvin) houkutinliemi jossa on vettä, balsamicoa, mehua ja pieni tippa tiskiainetta. Lisää liemeen pala tai kaksi kärpästen herkkua, itse laitoin siivun banaania. Pingota lautasen päälle kelmu ja töki siihen haarukalla reikiä. Kärpäset menevät rei’istä sisään herkkujen perässä, mutta eivät löydä enää ulos. Saippualiemi sinetöi karun kohtalon. Itse myös liiskasin kelmun alla vaeltavia kärpäsiä lautasen reunaa vasten niiden kärsimysten nopeaksi lopettamiseksi (tämä onnistuu joustavan kelmun läpi). Sijoita lautanen hedelmäkulhon viereen ja/tai kompostiastian luokse.

Ansa valmiina ja kärpäsiä satimessa

2)     Tyhjennä kompostiastia ja tarkista ettei hedelmäastiassa ole liiskaantuneita tai rikkinäisiä hedelmiä. Yksi liiskaantunut viinirypäle purkin pohjalla on riittävä kimmoke pitämään yllä järkyttävän kokoista populaatiota. Meillä kompostiastia on kärpästen suuri suosikki ja siellä ne myös sikiävät. Kompostiastian tyhjentämisen jälkeen jynssää astia huolella niin, että mahdolliset kompostiastiaan kiinnittyneet banaanikärpästen munat irtoavat (kyllä, ne ovelat paholaiset todella munivat kompostiastian seinämiin, jolloin pelkkä astian tyhjennys ei välttämättä tuo pitkäaikaista helpotusta). Munat ovat vaaleanruskeita, vähän banaanikärpästä pienempiä ja tiukahkosti kiinni esim. muoviämpärin reunassa.

3)      Mikäli mahdollista, toteuta sekä vaiheet 1 että 2 perjantaina ja lähde viikonlopuksi mökille. Mikäli et ole jättänyt kärpäsille muita sikiämis- ja herkuttelupaikkoja, tilanne pitäisi olla sunnuntaina ns. hallussa!


Kato äiti, banaanikärpäset ovat enää muisto vain!! (Vai oliko syy sittenkin se, että ulkona ilmat viilenivät...mene ja tiedä.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti