maanantai 28. toukokuuta 2018

Kato äiti, laajensimme prototyypistä sarjatuotantoon!


Lupasimme blogimme nohevimmalle lukijalle kilpailupalkkioksi uutuuttaan hohtavan virkatun saippuapussin. Sellainen valmistui vappuna, säiden oltua ns. juhannusosastoa. Tämä kaunotar syntyi huomattavasti nopeammin ja kivuttomammin kuin edeltäjänsä, sillä pääsin välttämään muutaman sudenkuopan, joissa piehtaroin riehakkaasti edellisellä kerralla. 

Tämä kohtalaisen onnistunut sudenkuoppien välttely johdattelikin puuhaduolaisen perimmäisten blogikysymysten äärelle. Että MIKSI vain joka toinen projekti onnistuu? Räntäsateinen pohdinta tuotti tulosta – ja nyt syy on selvä. Tässä blogissa tehdään vain PROTOTYYPPEJÄ. Ei ole helppoa onnistua, kun kyseessä on a) ensiyritys, eli prototyyppi b) emme harrasta suunnitelmia ja c) osaaminen ja välineet ovat korkeintaan auttavat. No, tällä kertaa kyseessä oli siis jo TOINEN samankaltainen tuote, suunnitelma oli ajatuksen tasolla olemassa (”tällä kertaa teen saippuapussin mallia käpristynyt patalappu”) ja välineetkin olivat tämän blogin mittaluokassa priimaa. Ei siis mitään sisäkumeja, itse vuoltuja virkkuukoukkuja, rypsiöljyjä tai vessapaperiin käärittyjä märkiä maaleja - tällä kertaa.

Työ aloitettiin Onnibussin vakaassa kyydissä. Bussin edettyä Helsingistä Lahteen työ oli edennyt jo aika kivasti ja käpristyneen patalapun pohja alkoi olla valmis. Tosin, viimeksi muistan ajatelleeni itsevarmasti, että ”ensi kerralla teen sellaisen käpristyneen patalapun mallisen saippuapussin, niitähän tuli virkattua HELPOSTI jo 8-vuotiaana”. Peukalolihakseni krampattua Mäntsälän kohdalla tuumasin, että meikäläinen on ollut 8-vuotiaana ihan helvetin kova mimmi, ja opettaja vielä kovempi. Muistin myös, että ekan kierroksen jälkeisille kierroksille pitää lisätä reippaasti silmukoita, muuten pussista tulee ns. pikkusikaripussi jonka reunat lähtevä huimaan käpristykseen aivan liian aikaisin. Toisekseen, ketjusilmukan virkkaus on paljon helpompaa kuin tällaisen muka-tasaisen lapun, jossa pitää yrittää poimia jo olemassa olevia silmukoita ja lisätä väliin randomilla uutta kamaa sikaripussiefektin välttämiseksi. 

Tilanne Lahdessa.
Tästä selvittiin ja Hartolan kohdalla olin päässyt pohjavaiheesta ns. verkkovaiheeseen. Siinäkin tajusin, että verkon koon täytyy MUUTTUA matkan varrella. Aloitin siis vähän pienemmällä verkolla (joka neljäs silmukka kiinni edelliseen kerrokseen) ja etenin suurempaan (joka kuudes silmukka kiinni edelliseen kerrokseen). ”Suunnitelma” toimi aukottomasti ja pussin korkeuden lähestyessä optimia, tein supistusliikkeen, eli vähensin verkon silmukkamäärää ensin viiteen ja sitten neljään. Lopuksi tein vielä viime kerralla itselleni suurta tyydytystä aikaansaaneen ”pujotuskerroksen”, joka ei ollutkaan tavallinen verkko vaan pieniä ”silmukoita” joista pujotusnaru ujutetaan. Myös pujotusnarun osalta muistin, että yksinkertainen ketjusilmukkakerros ei riitä, kaksi sen olla pitää. Pujotus, päiden yhetenvirkkaus – ja TADAA, valmista tuli!!

Tilanne Hartolassa.
Loppuun vielä lyhyt aikamatka menneisyyteeni saippuapussien parissa. Viimeksi  (mitä ihmettä, tästä on jo kolme vuotta?!) hinkkasin pussia tuntitolkulla. Käytin yhtä kauan aikaa epäonnistuneiden vaiheiden purkamiseen kuin virkkaamiseen ja muistan illan pimeät ja hikiset hetket virkatessani verkkopussia kaukosäätimen ympärille. Ja tämä kaikki tietysti sen JÄLKEEN, kun lahja olisi jo pitänyt luovuttaa päivänsankarille, tämän blogin muusalle, eli äidille. EI TÄLLÄ KERTAA! Unohtakaa prototyypit, olen valmis sarjatuotantoon!

Tilanne viikonlopun jälkeen. Onhan se nyt kaunis!
Siispä, kato äiti, tein uuden saippuapussin joka on ihan yhtä hieno kuin sinunkin pussisi, mutta valmistui kahdessa päivässä! Ja kato Anna, lahja odottaa ottajaansa - järjestämme kuljetuksen laiturinnokkaan pikavauhtia!

Ja ai niin, heheh, sisko pyysi josko voisin virkata hänelle samaan syssyyn myös bikinit kun niin hyvin kulkee. Malli olisi tietysti ”käpristyneet patalaput g-string-alaosalla”. Kuka sitä takapuolta jaksaa virkata, kun ei siitä ole kuin harmia. Jos vauvauintiin lähteekin siskon sijaan metsuri-jack, kelvannee ”saippuapussi” ihan hyvin miesten mallistoksi, kunhan muistaa vaan kiristää suuaukon tarpeeksi napakaksi ettei pääse pikinit tippumaan. Ei muuta kun lahjavinkki korvan taakse ja hommiin ;)!

Suunnitelma bikineistä on jo valmiina. Haluaako joku muu?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti