torstai 20. lokakuuta 2022

Kato äiti, torjuin kirvoja luonnonmukaisin menetelmin!

Otimme vuoden 2021 kesän jälkeen sisälle ruukkuun ulkona kasvaneen chilin. Se ei ollut kesän aikana ehtinyt kypsyttää yhtään chiliä, joten olimme äärettömän tyytyväisiä, kun se sisällä ollessaan kukki villisti ja tuotti kymmenittäin tulisia paprikoita, selvisi hienosti talven yli ja jatkoi keväällä sadon tuottamista. Syksyn ilmojen viiletessä kaikki näytti hyvältä – satoa pukkasi ja chili rehotti makuuhuoneessa, jossa se kukoisti altakasteluruukun, hiilidioksidia hönkivän pienen nukkujan ja etätyöläisten ansiosta.

Chili kukoistuksen päivinä.

Olisihan se pitänyt arvata, ettei tällainen onni ja autuus toista vuotta kestä. Lokakuussa 2022 chiliin ilmestyi nimittäin kirvoja. Meillä on aiemmin ollut käytössä ns. kirvasuppo, eli myrkkykapseli, joka laitetaan kasvin multaan ja sitten kirvat maagisesti kuolevat. Se ei tuntunut hyvältä idealta, kun chilit oli kuitenkin tarkoitus syödä. Päätimme testata luonnonmukaisia menetelmiä. Internet suositteli nokkosvettä – sitä kehiin, siis!

Kirvoja itse teossa. Tuostakin kukasta olisi voinut tulla pullea ja herkullinen chili :(

Onneksi pihasta löytyi vielä vihreitä nokkosia, jotka saksin pikkuapurin kanssa kattilaan, päälle vettä ja hautumaan. Kaksi vuorokautta liottuaan kaadoin ruskeaksi muuttuneen veden suurin toivein suihkepulloon ja aloitin hommat. Olin luottavainen, että litku toimii - ainakin nokkosvesi haisi todella, todella pahalta. 

Nokkosvettä suihkepullossa. Suutin meni muuten aika nopeasti tukkoon, eli jos haluat itse testata, suosittelen siivilöimään liemen ennen suihkepulloon laittamista.

Pahimmin kirvoittuneet oksat leikkasin irti, muualta kaavin kirvoja irti käsin ja lopuksi suihkuttelin nokkosvettä kasvin lehdille. Tätä rutiinia jatkoin, kunnes huomasin, että kirvoja oli ihan kaikissa oksissa ja chilin lehdet lörpöttivät surullisesti. Paskanhajuisen liemen suihkuttelusta ei näemmä ollut apua. Luonnonmukaisin menetelmin leikkelin siis chilin saksilla pätkiksi, pistin muovipussiin ja vein lehtikompostiin multineen päivineen. Hyvästi kirvat!

End of story. Chilin viimeinen matka lehtikompostiin on käynnistynyt. Hyvästi sadot, hyvästi kirvat. Ensi kerralla taas suppoa kehiin, myrkyistä viis.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti